image
Afscheid Gerritsens
 

Afscheid Greet en Henk Gerritse

(Vriendennieuws 2010-1)

Greet en Henk Gerritse waren jarenlang het gezicht van de Vriendenwinkel. Na de ALV van 2010 namen zij afscheid. In Vriendennieuws werd teruggeblikt.

Henk en Greet, Wie kent hen niet?

Ja, de Vrienden willen wat aandacht geven aan het feit dat jullie binnenkort stoppen met jullie activiteiten voor de vereniging. Kan ik binnenkort langskomen voor een gesprekje?

Greet roept wat naar achteren. Er komt wat gebrom door en de agenda wordt geraadpleegd.

"Eh ja, volgende week hebben we geen tijd, die week daarop dinsdag, nee donderdag ook maar niet en dan slaan we een tijdje over. Dan zitten we alweer in de volgende maand. Tja, weet je, als je nu vanmiddag even tijd hebt, nu zijn we er toch?" Even mijn eigen afspraken verzetten en op naar de Sourystraat.

Bij binnenkomst in hun huis zie ik dat hier geen mensen wonen die niets om handen willen hebben. Langs de wanden staan poppenhuizen en delen daarvan. Volledig ingericht creatief bekleed en met zelfgemaakte miniaturen. In sommige poppenhuiskamertjes hangen zelfs piepkleine schilderijen aan de muur: dit blijken verkleinde foto's van Blijdorpdieren in een lijstje! Alles klopt, de bekleding, stoffering, behang. Henk bouwt en Greet stoffeert en richt in.

Hoe ben je eigenlijk in de vereniging gerold, Henk?

"Nadat ik door ziekte een tijdje uit de roulatie was, ben ik in 1983 lid geworden van de Vrienden van Blijdorp. Ik werkte destijds bij Van Nelle als monteur machineonderhoud. In de welkomstbrief werd gevraagd of ik bereid was om mee te helpen om de kiosk te schilderen. Dat was de oorspronkelijke winkel bij de oude ingang. We maakten kennis met Arie Bos die ook de Promotie voor Vrienden van Blijdorp deed. Eerst helpen wat spullen overbrengen naar de winkel en van het een kwam het ander."

En jij Greet?

"Grappig! Weet je dat ik eigenlijk geen lid ben? Alleen Henk is lid. Uiteraard betalen we wel dubbel, waarmee we één Vriendenblad uitsparen. Natuurlijk had ik in die tijd ook genoeg om handen met ons gezin. En het winkeltje kwam erbij. We waren toen nog alleen open in het weekeind en op woensdagmiddag."

Henk vult aan: "Samen met Sjaak Radder bespraken we dat het winkeltje te klein was. Omdat we in die tijd ook een tuinhuisje hadden, kwamen we met het idee om het bedrijf dat die huisjes bouwde ook het nieuwe winkeltje te laten bouwen. Voor fl. 5000,- had je al heel wat. Arie Bos (penningmeester) gaf zijn goedkeuring en er moest ook nog even een container worden geritseld, die kregen we, verbouwd en al van de Firma van Hoorn. Samen met de Technische Dienst van de Diergaarde hebben we daar een grote tijdelijke winkel van gemaakt. Weet je, we hebben eigenlijk het meeste op eigen initiatief gedaan. We deden de inkoop, zorgden voor goedkope opslagmogelijkheden, ook legden we veel contacten met speelgoed leveranciers etc."

Is er veel veranderd?

"Toch wel, Henk en Greet vullen elkaar hier aan, we merkten dat toen we onze tweede winkel kregen. Hier was een budget voor uitgetrokken. Er was opeens heel veel overleg nodig. Hele discussies over of er wel een WC voor ons in moest komen!"

"Ja, maar dan wel met een deur naar buiten, zei Blijdorp. Nee, zei Henk, helemaal niet. Gewoon een intern toilet voor ons zelf, en we houden het ook zelf wel schoon! En zo, gebeurde het uiteindelijk."

"In het begin waren er niet veel mensen bij betrokken, naderhand moesten we voor twee winkels bijna 70 mensen inroosteren! Zelf hebben we altijd veel plezier beleefd aan het verkoop van lootjes, aan de grabbelton, waar je voor een gulden meestal een stikkertje kreeg en een enkele keer een grote pluche handaap. En het idee van de buitentafels. Het heeft de vereniging een hoop geld opgeleverd."

Greet vult nog aan dat er nog een tijd was waar opgeblazen ballonnen verkocht werden. Het dichtknopen van die ballonnen was een vervelend werkje waar Lex Noordermeer, toen nog voorzitter van de Vrienden, in een gevoel van medeleven een keer aanbood even mee te helpen. Het schijnt dat vele jaren later zijn vingers er nog pijn van deden.

Greet over Henk

"Werken met Henk is gewoon plezierig. Natuurlijk botsen we weleens. Soms komt dat omdat Henk last heeft van bedrijfsdoofheid. Je vraagt er nou naar maar ik zou verder geen negatieve dingen weten!"

Henk over Greet

"Greet is heel organisatorisch, ze is ook veel sneller tevreden dan ik. Zwakke kant? Tsja. Greet heeft een kort lontje, maar, als ze het kwijt kan dan is het ook zo weer over hoor!

Vaak wordt gedacht dat we altijd alles samen doen maar dat is gedeeltelijk waar. In de tuin waren we net een middenstandersechtpaar, maar daarnaast heb ik mijn biljarten en mijn knutselliefhebberijen. Greet knutselt ook graag en gaat regelmatig naar allerlei workshops."

Op 10 april is het over

Met de ledenvergadering van 10 april 2010 stapt Henk uit het bestuur van de Vrienden. Ook nemen Henk en Greet hiermee afscheid van de winkel. Het is genoeg geweest zo, na 27 jaar. Toch vraag ik me hardop af of je, na zo intensief bij de promotie betrokken te zijn geweest, na zo lange tijd dit stuk van je leven los kan laten?

Henk is hier heel resoluut over. "Dat is voor ons geen enkel probleem, we hebben zat te doen. De kinderen, kleinkinderen en sinds kort een achterkleinzoon, onze hobby's en natuurlijk blijven we de tuin trouw. Maar ons ermee bemoeien dat zullen we beslist niet doen."

Vind je het erg als mensen straks van alles veranderen?

Zowel Henk als Greet reageren verontwaardigd. "Waarom? Waarom zou je daar problemen mee moeten hebben? De tijd verandert, de mensen veranderen. Wij hebben het allemaal zelfstandig kunnen doen. Nu zijn er veel meer mensen die zich ermee bemoeien en dat is goed.

Het moet juist veranderen. Blijdorp verandert ook. We hebben drie directeuren meegemaakt en die waren allemaal anders. Je ziet dat Blijdorp wat zakelijker wordt en de vereniging moet daarin mee. De mensen in de winkel moeten maar lekker doen wat zij denken dat goed is, dat hebben wij ook altijd gedaan. Maar het zou wel aardig zijn als ze ermee wachten tot we onze hielen gelicht hebben."

Met wie hebben jullie het prettigst samengewerkt?

"Dat zeggen we niet. Dat zou zo oneerlijk zijn tegenover de mensen die we dan niet noemen. Al die mensen hebben al die jaren hun tijd en inspanning geleverd. Ieder naar zijn of haar eigen mogelijkheden.

Weet je wat ik toch wel even wil vermelden, zegt Greet, dat onze oud-voorzitster Tineke Groenhorst regelmatig langs kwam in de winkel en alle folderbakjes in Blijdorp weer vulde met onze brochures, en als het nodig was zelf ook in de winkel kwam helpen, nog laat ze zich regelmatig zien. Wij hebben dat altijd bijzonder gewaardeerd.

Verder noemen we liever geen namen om de anderen die we niet noemen niet te kwetsen. We hebben altijd een fantastisch team gehad met mensen die we op de gekste tijden konden bellen en die er dan de volgende dag weer stonden. Ook de mensen van de facilitaire dienst van Blijdorp hebben ons altijd bijgestaan."

Henk en Greet

Henk en Greet namens alle leden wil ik alvast iets kwijt: Soms kom je in een grote feesttent en je ziet zeildoek, pilaren, tuidraden. En als je dan naar de draagbinten kijkt, zie je daartussen soms onderdelen waarvan je niet altijd weet waarvoor ze daar zitten. Haal je deze zonder voorzorg weg dan stort de tent in! Een paar van die onderdelen heten Henk en Greet! Bedankt voor alles en het gaat jullie goed!

Tekst: Theo vd Velde

Terug